Roemenie 2007

Voorbereiding

Woensdag:
Onze laatste dag in Haranglab!!!

Het is 9.00 uur en het is echt nog doodstil in de kamer van de jongeren. Maar er moet nog veel gedaan worden dus het is de hoogste tijd dat iedereen er echt uit komt! tassen inpakken, huisje schoonmaken, afwassen, laatste dingetjes voor het schooltje enz. En als allerlaatste komt er nog iemand van buitenlandse zaken langs om te bekijken hoe het leven in Haranglab is en wat het project datdoenwijook nou precies inhoudt.

Iedereen is echt heel erg moe, maar toch werkt iedereen hard om alles toch nog op tijd te krijgen!!!

Dinsdag: Rond 9.00 uur verzamelde we op het pleintje in het dorp. 48 zigeuners waaronder 38 kinderen staan al op ons te wachten. Het is een speciale dag, want vandaag gaan we met ze naar de dierentuin. Er staat een gele oude bus voor ons klaar, en oud is hij zeker want we staan twee langs de kant met pech. Aangekomen in de dierentuin weten de kinderen niet wat ze zien, dit hebben ze nog nooit gezien, erg indrukwekkend om te zien. Aan het einde van de dierentuinrit krijgt iedereen een lekker broodje van Raymond. Fantastisch om te zien hoe ze daar van genieten.

Terugreis naar Haranglab ligt iedereen in de bus te slapen, vermoeiende dag met zigeuners op stap. Rond de klok van 17.00 uur komen we aan, iedereen krijgt een half uurtje om bij te komen, maar daarna moet er nog echt even gewerkt worden aan het schooltje!

Maandag: Rico is jarig!!! Een groep van vier man gaat de stad in om taart en vlees te halen. De rest van de groep werkt aan het schooltje. Thuis aangekomen van het boodschappen doen maken Johan en Brammetje een heerlijke zelfgemaakte taart klaar voor RICO! Er wordt voor hem gezongen en mag zelf de taart aansnijden.

Savonds bij het kampvuur hebben we speciaal vanwege Rico zijn verjaardag een bbq geregeld. Heerlijke hamburgers en worstjes worden er klaargemaakt. Brammetje zorgt voor de gebakken uitjes en champignonnetjes.

Maandag:
RICO is jarig!!!!!!!!
We zijn later opgestaan dan gepland, Iedereen was nog erg gaar van de vorige dag. sommige jongens zijn weer begonnen aan het schilderen van het schooltje en andere gaan naar de stad om mee te helpen met de boodschappen.


Zondagavond half tien:
Diehards zijn het.... toch nog werken aan het schooltje... Helden simpelweg Helden.


Zondag:
Lekker uitgeslapen tot 10.30 uur. Want om half 12 kwam Heijmen die ons haalde om een prachtige wandeling te maken door de natuur van Roemenie. Boven op de berg vertelde hij iets over Roemenie, Haranglab en de zigeuners. Na een lange wandelin kwamen we om Vijf uur aan in het zigeunerdorp. Hier lieten we een oud filmpje van de vorige jaren zien aan de zigeuners. Rond een uur of zes kon iedereen weer heerlijk wassen en omkleden voor de avond.

Zaterdag:
De eerste vrije dag, We moesten vroeg opstaan omdat er busje op ons stond te wachten. Op weg naar de zoutmijnen stoppen we in het dorpje Habasja, hier bevind zich een groot meer wat goed blijk te zijn voor mensen met reuma. Helaas blijft het alleen bij kijken want we moeten gauw weer door. Even snel ontbijten bij de pizzeria en dan de hete bus weer in. Aangekomen bij de zoutmijnen moeten we weer in een grote bus stappen, deze bracht ons naar de zoutmijn. In de zoutmijn aangekomen waren we nogal onder de indruk van hoe groot en hoe veel er te zien was. zoals glijbanen, luchkussens, kerk, schommels een kleine stad onder de grond. Na daar lekker rond gezworven te hebbben gingen we weer snel door naar Siksowara het geboorteplaatsje van Dracula. Boven op de berg bij het kasteel waar hij woonde hebben we op het marktpleintje uitgerust en hebben sommige een neptattoo laten zetten , met uitzondering van Brammetje die een zich heeft laten smincken als Dracula.
Rond een uur of half zes zijn we weer bij de Pizzeria gaan eten! met goed gevulde buikjes weer terug naar Haranglab.

Vrijdagmiddag: Veel en hard gewerkt aan de school. Als tussenpauze heeft Suze een heerlijke warme maaltijd voor ons klaargemaakt. Zo heeft iedereen weer veel energie om weer aan het schooltje te werken. Savonds maakt Brammetje zoals hij altijd doet het kampvuur weer gereed. Ondertussen wast de rest van de groep zich. Fris en wel zit iedereen rond een uur of negen bij het kampvuur.


Vrijdag 17 augustus: De ochtend is al vroeg begonnen, het is al onwijs warm, de korte broeken zijn dus al vroeg aan. Zonnebrand wordt bij elkaar opgesmeerd en iedereen is weer klaar voor om weer hard te werken aan het schooltje.


Donderdag 16 augustus:
Vroeg opgestaan en Suze (onze kokkin) heeft het ontbijt al klaar staan. Daarna maakt iedereen zich klaar om weer lekker te gaan klussen aan de school. Heel de middag lang heeft iedereen erg hard gewerkt aan de school. Aan de buitenkant zijn we druk aan het schilderen. Gaten worden gevuld met cement. En het stucken van sommige stukken van het huis van binnen en buiten. Het opruimen en schoonmaken van binnen. Het was een warme dag en iedereen heeft echt heel hard gewerkt! Op het laatst waren we allemaal erg moe maar desalniettemin erg voldaan. 'S avonds lekker een gevuld bord macaroni gegeten. Het kampvuur wordt weer door Brammetje aan gemaakt en weer het het een goed vuurtje. Warm en niet te hoog. Een aantal van ons haalt water uit de put om even een heerlijke douche te nemen (tijtlje met een kom en zeep). Nadat iedereen weer fris is (zover dat mogelijk is uiteraard), komen we bij elkaar bij het kampvuur om over de dag te praten. Rond een uur of 22.30 liggen de meesten al te slapen, want het was een vermoeiende dag en morgen word waarschijnlijk net zo zwaar.

Woensdag 15 augustus savonds:
Na het avond eten heeft Raymond ons meegenomen, naar het krottendorp. Voor velen van ons was dit heel indrukwekkend. Kinderen die weinig tot niets van kleding aan hadden. Iedereen die blij is om ons te zien. De cultuurschok is wel groot.


Dag 2 en 3
Na een lange treinreis komen we aan in Medias, daar staat Heimen op ons te wachten. Hij neemt ons mee met de taxi naar een hotel waar we onze spullen brengen en ons nog een heerlijke maaltijd staat te wachten.

Eind van de middag brengen 4 paarden en wagens ons naar het dorp. Nadat we de slaapplaatsen hebben ingericht ondanks alles een korte nacht.
Vanmorgen vroeg opgestaan 5 van de groep naar de stad voor boodschappen en de rest aan het werk om het schooltje o te knappen voor de zigeuners.

Vertrek

Vanochtend is de groep vertrokken vanaf holland spoor. De meeste waren zenuwachtig, en een heldere geest heeft zicht verslapen en heeft toen een inhaal actie moeten doen om ze in Utrecht te kruizen en dan weer mee te reizen met de groep


Thuisblijver
Het telefoon nummer van Jochem Schinning is 0620056037. Dit nummer is alleen voor extreme noodgevallen.

Jochem Schinning zal de thuisblijver zijn voor de reis naar Roemenie. Hij zal te alle tijden bereikbaar zijn voor noodgevallen bij het thuisfront tijdens de reis. Hij is bereiken op het algemene e-mail adres: RvanB.DDWO@gmail.com
En op zijn mobiele telefoon. Het nummer hiervan zal vlak voor de reis op de site komen te staan. Jochem zal als tussenpersoon fungeren tussen de groep en de thuisblijvers. Tevens zal hij de website up to date houden met de verhalen van de jongeren.


20 Juli
Op vrijdag 20 juli hebben we met heel de groep om kwart over 4 afgesproken voor Hollands Spoor. We moesten om half 5 bij de Beversport zijn om onze inentingen te halen. Natuurlijk was iedereen op tijd bij het Hollands Spoor, behalve Raymond, die kwamen we tegen toen we vanaf daar naar de Beversport liepen. Na even gewacht te hebben konden we per 2 bij de reisdokter naar binnen om de prikken te halen. Het ging allemaal best snel en we konden dan ook snel weer naar huis. Woensdag komen we weer bij elkaar in de Duinslag, hoe dat gaat komt vast ook nog wel op deze site te staan.

Moagh tis vandaag woensdag 18 juli

Raymond heb wat informatie vertelt over prikke (Inentingen)>>> vrijdag kwart over vier HS!
Hij heb vertelt over een ID kaart. Iedereen mot het bij zich hebbuh als we naah roemenie gaan. Toen ging hij de takuh verdelen van wat we moeste doen. 3 pikkiejs leren hoe ze mote filme en der rest is voor sgoonmaakturuk ant spele en daar kregeuh we doekoe voor romenie. Se sen lkkr hard aant opruimueh enso en de weifiejs sen weer lkkahh agtah de computer wij sgefuh elekee woensdag als we in de duinslag sameuh komuh een stukkie voah op de site;)! In romeniee gaan wuh oak stukkiejs sgijfuh sjaaks!

De groete an je voetuh ! Houzzeee! MassO! Xxx ciao Kimmetjeuh & bethjeuh!:P

De school "de meerpaal" krijgt een nieuw gebouw: "de Tweemaster". Hier heeft de groep lokalen geschildert.

Hier het verhaal van Angel.
Nou ja, gister om 12 uur zijn we gaan verfen bij de Tweemaster, en van tevoren was het wel leuk. Behalve toen we echt moesten gaan verfen. De verf zat overal behalve op de muren, op broeken, truien, armen en zelf in ogen.Om half 3 waren we (gelukkig) klaar en zijn we naar huis gegaan.

Foto's


Deelnemers 2007

Op elke woensdagavond zal er in de Duinslag een informatie avond zijn. Deze avonden zullenl beginnen op 7 uur en eindigen rond 9 uur 's avonds. Voor de jongeren die mee willen doen aan project DDWO word gevraagd een paspoort mee te nemen.
Het adres van de Duinslag is Stadhoudersplantsoen 26. Dit is naast de kerk.

Wij gaan naar het dorpje Haranglab in Transylvania. Al vanaf 2002 bezoekt DDWO dit gebied.
Wij zullen hier helpen met ontwikkelingswerk van de Stichting Arme Lazurus.

Dit is het gebied waar wij naar toe af zullen reizen.

Nog een foto van het gebied.

 

Zo zullen wij slapen. Op een stretcher met een klamboe

 

Het project Dat Doen Wij Ook bezoekt in de zomervakantie Roemenie.

Dit zal plaatsvinden van maandag 13 Augustus tot donderdag 23 Augustus.

Aankomst tijd is niet gewijzigd .Donderdag 23 augustus 23.55 uur op Den Haag centraal.