Theaterproject 2005

Voorbereiding

Wat gaan de jongeren concreet doen?
  • Ze schilderen de voorgevel van het Theater aan de haven
  • Ze bezoeken het toneelstuk Perseus, uitgevoerd door verstandelijk gehandicapten
  • Samen met de verstandelijk gehandicapten spelen ze een toneelstuk

In totaal doen 15 jongeren en 8 verstandelijk gehandicapten mee aan het project. Van beide groepen staan er 6 op het toneel. De overige deelnemers verzorgen de decorbouw, kostuums, licht en de techniek.

Het stuk is een bewerking van “As you like it” van Shakespeare. Een verhaal van verstoten zijn en verstoten worden omdat je anders bent. Het hele project wordt vastgelegd in een documentaire. Een inspiratiebron voor anderen die niet weten waar deze jongeren toe in staat zijn.

Door samen te werken met verstandelijk gehandicapten willen we een aantal zaken aantonen:

  1. Dat deze jongeren, allochtoon of autochtoon, het net als andere mensen leuk vinden om iets belangeloos voor een ander te doen. 
  2. Dat je niet altijd stoer en 'cool' hoeft te doen omdat het leuk kan zijn om kwetsbare mensen te helpen.
  3. Dat beide partijen van elkaar kunnen leren. De jongeren hebben hun directheid en hun straatcodes, de Compaanbewoners dezelfde directheid en afkeer voor dikdoenerige mensen.

Schilderen
Als eerste kennismaking is de gevel van Theater aan de haven geschilderd. Diverse jongeren zijn 4 middagen bezig geweest aan dit project.

19 december 2005. Jongeren bezoeken voorstelling Theater aan de Haven
De Scheveningse jongeren hebben zondagmiddag een voorstelling in dit theater bijgewoond. De jongeren zagen het stuk “Perseus. Mijn held” van Gijsbert Jan Looyen, een theatermaker met een verstandelijke handicap. Ook alle acteurs en actrices die in dit stuk spelen hebben een verstandelijke handicap.

Het verhaal gaat over Perseus, de zoon van Zeus die samen met de mens Iris een lange en gevaarlijke reis moet ondernemen om het hoofd van Medusa op te halen. De Scheveningse jongeren waren onder de indruk van deze voorstelling. Het spel, de licht- en geluidseffecten, de dans, de videoprojecties.... zoiets hadden ze nog nooit gezien of meegemaakt.

Aan het eind van de voorstelling werd Raymond en een der jongeren op het podium gehaald. Aan het enthousiaste publiek werd aangekondigd dat de Scheveningse jongeren graag willen samenwerken met de acteurs en actrices.

31 januari: voor het eerst op het toneel
Kelly Molendijk: 
Je zag dat iedereen er plezier in had en het goed wilde doen. En het maakte niet uit bij welke groep je hoorde. Wel was het zo dat de groep van Eskalibur meer ervaren was dan de jongeren van stichting Welzijn Scheveningen. Maar ze pakten het goed op. Al met al was het heel erg gezellig en ik kijk uit naar de volgende keer!

Marissa: We moesten improviseren op het toneel. We moesten achter elkaar naar een punt toe lopen op het podium en iets doen voor het publiek. We moesten ook ons indenken dat we in een disco stonden. We waren dan opgedeeld in 2 groepen . De groep scheveningers en de groep van het theather aan de haven. We stonden dan zogenaamd in de disco en dan waren de groep scheveningers aan het dansen en dan kwam de groep van theater aan de haven binnen lopen. En moesten we dus als vrienden verder dansen.

28 maart. De Cast
Fotografe Heidi de Gier heeft een prachtige fotoserie gemaakt van de cast van het toneelstuk. 

3 april. Decor schilderen
Naast het repeteren voor het stuk wordt er natuurlijk ook hard gewerkt aan het ontwerpen van het decor. Artiest Patrick Goos leeft zich helemaal uit.

Uitnodiging theaterstuk Down Town
Op 12 april is het zover! Het theaterspektakel Down Town barst los.

18 april. Downtown
De theatershow ‘Downtown’ was een groot succes. Alledrie voorstellingen waren uitverkocht en de kritieken van het publiek waren lovend. De acteurs waren na afloop razend enthousiast en de begeleiders ook. Aan het eind was er nog een leuk afsluitend feest voor de acteurs en het publiek. Na de eindevaluatie wordt er zo snel mogelijk bekeken of er weer een theaterstuk met de twee groepen wordt gehouden.

Foto's van de premiere.

Het theaterproject met de Compaan

Scheveningse autochtone en allochtone jongeren hebben vaak last van vooroordelen. Ze zouden veel op straat rondhangen, laag opgeleid zijn, ruzie zoeken en worden zelfs bestempeld als crimineel. Ook verstandelijk gehandicapten hebben te maken met vooroordelen. Ze zijn niet goed bij hun hoofd, kunnen niks, zijn hulpbehoevend en dom. Leer je deze groepen beter kennen dan merk je dat dit beeld niet klopt en dat ze in staat zijn tot grote dingen. Welzijn Scheveningen en de Compaan brengen deze groepen nader tot elkaar door ze samen een theaterstuk uit te laten voeren.